Izjava o zaštiti podataka

Odgovornost za obradu podataka

Odgovorna osoba u slučaju opisane obrade osobnih podataka je ASFINAG Autobahnen- und Schnellstraßen-Finanzierung-Aktiengesellschaft, 1011 Beč, Rotenturmstraße 5-9, poštanski pretinac 983, tel.: +43 50 108-10000, telefaks: +43 50 108-10020, office@asfinag.at, FN 92191 a (u daljnjem tekstu „ASFINAG“).

Der Datenschutzbeauftragte der ASFINAG ist erreichbar unter: ASFINAG Datenschutz, c/o Autobahnen- und Schnellstraßen-Finanzierung-Aktiengesellschaft, 1011 Wien, Rotenturmstraße 5–9, Postfach 983, datenschutz@asfinag.at, T +43 1 955 1266, F +43 1 955 1277.

Tvrtka ASFINAG | Autobahnen- und Schnellstraßen-Finanzierungs-Aktiengesellschaft pridaje veliku važnost zaštiti vaših osobnih podataka. Ako se našom web-trgovinom ne možete koristiti bez davanja osobnih podataka, vaši osobni podatci (kao npr. ime, adresa, e-adresa) koristit će se dobrovoljno i samo uz vašu suglasnost. To vrijedi i za prosljeđivanje vaših osobnih podataka trećim osobama (poduzećima kćerima ili drugim trećim osobama).

U skladu sa zakonskim zahtjevima poduzeli smo propisane tehničke i organizacijske mjere za elektroničku komunikaciju i zaštitu podataka.

U svakom trenutku imate pravo provjere, ispravljanja ili brisanja svojih osobnih podataka. U svrhu tehničkog rada web-trgovine pri posjeti ASFINAG web-trgovine prikupljaju se IP adresa, datum, vrijeme i posjećene stranice. Ti podatci služe isključivo za rekonstrukciju u slučaju kvara i uklanjanja problema tehničke prirode i ne prosljeđuju se trećim osobama.

Dnevničke datoteke i usluge hostinga

Pri posjetu našem web-mjestu www.go-maut.at vaš terminal automatski šalje informacije našim stranicama. U takozvanoj dnevničkoj datoteci privremeno se spremaju sljedeće informacije:

  • IP adresa terminala
  • Datum i vrijeme pristupa
  • Naziv i URL preuzete datoteke
  • Web-mjesto s kojeg se pristupa
  • Korišteni preglednik i eventualno operacijski sustav vašeg terminala

Ti se podatci čuvaju 4 mjeseci do automatskog brisanja.

Obrada ima sljedeću svrhu:

Naš sustav privremeno sprema IP adresu korisnika kako bi se omogućila isporuka web-mjesta na računalo korisnika. Pomoću tih podataka dobivaju se važni pokazatelji za optimizaciju web-mjesta. To omogućuje bolje razumijevanje grešaka i povećanje prilagođenosti korisniku. Ti podatci služe i za osiguranje sigurnosti naših sustava (npr. otkrivanje napada). Nema vrednovanja u marketinške svrhe.

Pravna osnova za obradu podataka je članak 6. stavak 1. točka (f) OUZP-a. Naš legitimni interes je prethodno navedena svrha.

Da bismo vam posjet našem web-mjestu učinili što ugodnijim, koristimo se mrežom za isporuku sadržaja našeg pružatelja hosting usluga. Mreža za isporuku sadržaja (Content Delivery Network - CDN) je distribuirana mreža poslužitelja pomoću kojih se statistički internetski sadržaji (slike, JavaScript, CSS datoteke) mogu učinkovito prenijeti korisnicima i što je brže moguće učiniti dostupnim u regiji kako bi se smanjilo vrijeme učitavanja. Pravna osnova za obradu podataka je članak 6. stavak 1. točka (f) OUZP-a. Naš legitimni interes je prethodno navedena svrha.

Kolačići i privola

Na svoju web-stranicu postavljamo kolačiće. To su male tekstualne datoteke koje se automatski spremaju na vaš terminal pri pozivanju naše stranice. Kolačiće upotrebljavamo s jedne strane da posjet našim internetskim stranicama bude što ugodniji, a s druge strane radi optimizacije prilagođenosti naših internetskih stranica korisnicima.

Pomoću kolačića za baner pri pozivanju stranice tražimo vašu privolu za postavljanje funkcijskih i statističkih kolačića. Funkcijski kolačići potrebni su za obavljanje osnovnih funkcija web-stranice. Ako ih ne prihvatite, funkcionalnost web-stranice može biti ograničena. Imate pravo u bilo kojem trenutku povući svoju privolu. Ti se kolačići mogu izbrisati u svakom trenutku u postavkama vašeg preglednika.

Postavljamo sljedeće kolačiće:

ImeDomaćinSvrhaVrijeme pohrane
JSESSIONIDwww.go-maut.at do kraja sesije preglednika
ce-cookiewww.go-maut.at 10 godina

Analiza podataka / Matomo

Naše internetske stranice upotrebljavaju softver otvorenog koda „Matomo” (https://matomo.org/) kao web-alat za analizu. To nam omogućuje analiziranje korištenja web-mjesta. Cilj te analize je poboljšati web-mjesto za vas tako da se, među ostalim, otkriju navigacijski problemi web-mjesta, a funkcije i ponude prilagode vašim željama.

Matomo postavlja niže navedene kolačiće. Podatci prikupljeni unutar kolačića odmah se automatski anonimiziraju tako da se IP adresa sprema skraćeno čime se isključuje otkrivanje vašeg terminala odn. vaših osobnih podataka.

Osim toga, podatci se spremaju samo na našem poslužitelju, a ne prenose drugim poslužiteljima odn. trećim osobama. Prikupljanje podataka s trenutnom anonimizacijom ključno je za rad web-mjesta.

Live-Chat-Software Userlike

Na našim internetskim stranicama upotrebljava se softver za čavrljanje uživo Userlike (https://www.userlike.com/en/). Tim softverom upravlja poduzeće Userlike UG, Probsteigasse 44-46, 50670 Köln, Njemačka. Čavrljanje uživo možete upotrijebiti kao obrazac za kontakt pomoću kojeg možete gotovo u stvarnom vremenu čavrljati s našim zaposlenicima.

Pri početku čavrljanja generiraju se sljedeći osobni podatci:

  • datum i vrijeme pristupa
  • tip/verzija preglednika
  • IP-adresa
  • korišteni operacijski sustav
  • URL prethodno posjećene internetske stranice
  • količina poslanih podataka
  • ime, prezime
  • e-adresa

Ovisno o tijeku razgovora s našim zaposlenicima, u čavrljanju se mogu pojaviti dodatni osobni podatci koje vi unesete. Podatci se obrađuju i pohranjuju isključivo u Europskoj uniji. Skripta potrebna za to učitava se preko Amazona S3 Cloud (Frankfurt). Neke medijske datoteke integriraju se preko Amazon Cloudfronta.

U tu se svrhu postavljanju sljedeći kolačići:

IMEDOMAĆINSVRHAVRIJEME POHRANE
uslk_swww.go-maut.atU ovom kolačiću spremljeni su podatci o trajnom stanju, stanju računala, ID-u sesije i statistikama čavrljanja.Do kraja sesije preglednika
uslk_ewww.go-maut.atU ovaj kolačić spremaju se informacije o krajnjem korisniku. One mogu sadržavati ime, e-adresu, ID korisnika i broj posjeta.1 godina

Pravna osnova za obradu i prijenos podataka je vaša privola prema članku 6. stavku 1. točki (a) OUZP-a. Ona se dobiva prije postavljanja kolačića i prijenosa vaše IP adrese. Obrada omogućuje da našim klijentima pružimo još bolju uslugu i podršku.

Funkcija čavrljanja omogućuje razgovor sa zaposlenicima poduzeća ASFINAG u stvarnom vremenu i na taj način doprinosi zadovoljstvu klijenata. Imate pravo u bilo kojem trenutku povući svoju privolu. Ti se kolačići mogu izbrisati u svakom trenutku u postavkama vašeg preglednika. To ne utječe na zakonitost obrade do trenutka vašeg opoziva.

Chatbot

Za jednostavnije pronalaženje informacija na mrežnoj je stranici dostupan takozvani chatbot. Preko njega se brzo može odgovoriti na pitanja posjetitelja mrežne stranice te ih uputiti na djelatnike Odjela za odnose s kupcima.

Ako se chatbotom ne može koristiti samo uz navođenje osobnih podataka, njihovo ustupanje (npr. ime, registarska oznaka) uvijek je dobrovoljno.

Pravne osnove za obradu

Pravna je osnova za obradu osobnih podataka u chatbotu na mrežnoj stranici ugovor o besplatnom pružanju usluga s posjetiteljem mrežne stranice sukladno članku 6. stavku 1. točki b Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR).

Chatbot

Chatbot može se koristiti na mrežnoj stranici tvrtke ASFINAG.

Chatbot dijaloški je sustav koji korištenjem rutina i pravila može odgovoriti na vaša pitanja. Ako chatbot ne može naći odgovarajući odgovor, uputit će Vas na zaposlenika Odjela za odnose s kupcima. Pravna je osnova ugovor o besplatnom pružaju usluga. Pohranjuju se tijek razgovora, tj, podatci koje ste sami naveli kao i anonimizirani ID za oznaku chatova. Ti se podatci brišu nakon 90 dana.

Kako bi osigurao visoku kvalitetu, sigurnost i dostupnost korisničkih mogućnosti, ASFINAG surađuje sa sljedećim izvršiteljem obrade:

Tvrtka: IBM
Adresse: Obere Donaustraße 95, 1020 Wien, AUSTRIJA
Kategorija obrade podataka: Software as a Service

Informacije o pravima osoba čiji se osobni podatci prikupljaju

Prema pravnom okviru austrijskog Zakona o zaštiti podataka 2000 (DSG2000) osobe čiji se podatci prikupljaju imaju pravo na informacije, ispravak ili brisanje i prigovor. Od 25.5.2018. vrijede, u skladu s Uredbom o zaštiti podataka koja će tada biti na snazi, sljedeća prava osoba čiji se podatci prikupljaju.

Pravo na pristup informacijama

Svaka osoba čiji se osobni podatci prikupljaju u svrhu obrade podataka ima pravo zatražiti od ASFINAG-a potvrdu obrađuju li se njezini osobni podatci; ako je to slučaj, osoba čiji se osobni podatci prikupljaju ima pravo na pristup informacijama o tim osobnim podatcima (kopija osobnih podataka koji su predmet obrade) i ima pravo na sljedeće informacije:

  • svrha obrade;
  • kategorije osobnih podataka koje se obrađuju;
  • primatelji ili kategorije primatelja kojima su osobni podatci otkriveni ili će im biti otkriveni, osobito primateljima u trećim zemljama ili međunarodnim organizacijama;
  • ako je moguće, predviđeno razdoblje u kojem će osobni podatci biti pohranjeni ili, ako to nije moguće, kriteriji za utvrđivanje tog razdoblja;
  • postojanje prava da se od voditelja obrade zatraži ispravak ili brisanje osobnih podataka ili ograničavanje obrade osobnih podataka koji se odnose na ispitanika ili prava na prigovor na takvu obradu;
  • pravo na podnošenje pritužbe nadzornom tijelu;
  • ako se osobni podatci ne prikupljaju od ispitanika, svaka dostupna informacija o njihovu izvoru;
  • (ne)postojanje automatiziranog donošenja odluka, što uključuje izradu profila.

ASFINAG daje na raspolaganje kopiju osobnih podataka koji čine predmet obrade. Za sve dodatne kopije koje zatraži osoba, čiji se osobni podatci prikupljaju, ASFINAG može zatražiti odgovarajuću naknadu na temelju administrativnih troškova. Ako osoba čiji se osobni podatci prikupljaju podnese elektronički zahtjev, tada se informacije daju na raspolaganje u uobičajenom elektroničkom formatu, osim ako je podnositelj zahtjeva naveo nešto drugo.

Pravo na ispravak i brisanje

Osoba čiji se osobni podatci prikupljaju ima pravo odmah zatražiti od ASFINAG-a ispravak netočnih osobnih podataka. Uzimajući u obzir svrhu obrade, osoba čiji se osobni podatci prikupljaju ima pravo zahtijevati upotpunjavanje nepotpunih osobnih podataka – pa i na temelju dodatnog objašnjenja.

Osoba čiji se osobni podatci prikupljaju ima nadalje pravo zatražiti od ASFINAG-a da odmah obriše osobne podatke. ASFINAG je obvezan odmah obrisati osobne podatke ako postoji jedan od sljedećih razloga:

  • Osobni podatci više nisu nužni u odnosu na svrhu za koju su prikupljeni ili na drugi način obrađeni.
  • Ispitanik opoziva privolu na kojoj se temelji obrada, a dodatna pravna osnova za obradu podataka ne postoji.
  • Ispitanik ulaže prigovor (vidi odmah niže) na obradu.
  • Osobni podatci nezakonito su obrađeni.
  • Osobni podatci moraju se brisati radi poštovanja pravne obveze kojoj podliježe ASFINAG.
  • Osobni podatci prikupljeni su u vezi s ponudom usluga informacijskog društva (privola djeteta).

Pravo na brisanje se ne može ostvariti ako je obrada nužna za ispunjavanje zakonskih obaveza ASFINAG-a, za izvršavanje zadaće od javnog interesa ili pri obavljanju službene ovlasti dodijeljene ASFINAG-u i/ili radi postavljanja, ostvarivanja ili obrane pravnih zahtjeva.

Pravo na ograničenje obrade

Ispitanik ima pravo od ASFINAGA ishoditi ograničenje obrade ako je ispunjen jedan od sljedećih uvjeta:

  • ispitanik osporava točnost osobnih podataka, na razdoblje kojim se ASFINAG-u omogućuje provjera točnosti osobnih podataka,
  • obrada je nezakonita i ispitanik se protivi brisanju osobnih podataka te umjesto toga traži ograničenje njihove uporabe;
  • ASFINAG više ne treba osobne podatke za potrebe obrade, ali ih ispitanik traži radi postavljanja, ostvarivanja ili obrane pravnih zahtjeva
  • ispitanik je uložio prigovor na obradu očekujući potvrdu nadilaze li legitimni razlozi ASFINAG-a razloge ispitanika.

Ako je obrada bila ograničena, tada se osobni podatci, neovisno o njihovom pohranjivanju, mogu samo uz privolu osobe čiji se osobni podatci prikupljaju, obrađivati radi postavljanja, ostvarivanja ili obrane pravnih zahtjeva ili za zaštitu prava neke druge fizičke ili pravne osobe ili radi važnog javnog interesa Unije ili države članice.

Ispitanika koji je ishodio ograničenje obrade ASFINAG izvješćuje prije nego što ograničenje obrade bude ukinuto.

Pravo na prenosivost podataka

Ispitanik ima pravo primiti osobne podatke koji se odnose na njega, a koje je dao ASFINAG-u (u okviru dobrovoljne dodatne usluge), u strukturiranom, uobičajenom i strojno čitljivom formatu te ima pravo prenijeti te podatke drugoj odgovornoj osobi. Prilikom ostvarivanja svojih prava na prenosivost podataka ispitanik ima pravo na izravniprijenos s jedne odgovorne osobe na drugu, pod uvjetom da je to tehnički moguće.

Pravo na prigovor

Ispitanik ima pravo na temelju svoje posebne situacije u svakom trenutku uložiti prigovor na obradu osobnih podataka koji se odnose na njega i koji su nužni za izvršenje zadaća u javnom interesu ili za ostvarenje službenih ovlasti prenesenih ASFINAG-u ili su nužni za potrebe legitimnih interesa ASFINAGA ili trećih osoba. ASFINAG u tom slučaju više ne smije obrađivati osobne podatke, osim ako dokaže dapostoje uvjerljivi legitimni razlozi za obradu koji nadilaze interese, prava i slobode ispitanika ili radi postavljanja, ostvarivanja ili obrane pravnih zahtjeva.

Ako se osobni podatci obrađuju za potrebe izravnog marketinga, ispitanik u svakom trenutku ima pravo uložiti prigovor na obradu osobnih podataka koji se odnose na njega za potrebe takvog marketinga. Ako se ispitanik protivi obradi za potrebe izravnog marketinga, osobni podatci više se ne smiju obrađivati u tu svrhu.

Pravo na podnošenje prigovora nadzornom tijelu

Ne dovodeći u pitanje druga upravna ili sudska pravna sredstva, svaki ispitanik ima pravo podnijeti pritužbu nadzornom tijelu, osobito u državi članici u kojoj se nalazi njegovo uobičajeno boravište, radno mjesto ili mjesto počinjenja navodnog prekršaja, ako ispitanik smatra da se obradom njegovih osobnih podataka krše ove zakonske odredbe – vidi https://www.dsb.gv.at/rechte-der-betroffenen.