Adatvédelmi nyilatkozat

Az adatfeldolgozásért felelős

A következőkben leírt adatfeldolgozásért az ASFINAG Autópálya- és Autóút-Finanszírozó-Részvénytársaság a felelős, 1011 Bécs, Rotenturmstraße 5-9, Postafiók 983, T +43 50 108-10000, F +43 50 108-10020, office@asfinag.at, FN 92191 a (az alábbiakban „ASFINAG”).

Az ASFINAG adatvédelmi megbízottjának elérhetőségei: ASFINAG Adatvédelem, c/o Autópálya- és Autóút-Finanszírozó-Részvénytársaság, 1011 Bécs, Rotenturmstraße 5-9, Postafiók 983, datenschutz@asfinag.at, T +43 1 955 1266, F +43 1 955 1277.

Az ASFINAG | Autobahnen- und Schnellstraßen-Finanzierungs-Aktiengesellschaft nagy hangsúlyt helyez az Ön személyes jellegű adatainak védelmére. Amennyiben webshopunk használata személyes adatok megadása nélkül nem lehetséges, akkor az Ön személyes adatainak (pl. nevének, címének, e-mail címének) felhasználása mindig önkéntesen és csak az Ön hozzájárulásával történik. Ez vonatkozik az Ön személyes adatainak harmadik felek (fiókvállalatok vagy más külső felek) számára történő továbbadására is.

Megfelelünk az elektronikus kommunikációra és adatvédelemre vonatkozó törvényi előírásokban meghatározott műszaki és szervezeti feltételeknek.

Ön bármikor jogosult a személyes adatairól tájékozódni, azokat helyesbíteni vagy törölni. A webshop műszaki üzemeltetése céljából az ASFINAG webshopjának felkeresésekor rögzítjük az IP-címet, a dátumot, az időpontot és a felkeresett oldalakat. Ezek az adatok kizárólag a műszaki felelősség megállapíthatóságát szolgálják meghibásodás vagy hibaelhárítás esetén. Ezeket az adatokat harmadik feleknek nem adjuk tovább.

Logfájlok és hosting

Amikor ellátogat www.go-maut.at weboldalunkra, az Ön végberendezése információt küld weboldalunkra. Ideiglenesen a következő információkat tároljuk egy ún. logfájlban:

  • A végkészülék IP-címe
  • A belépés dátuma és időpontja
  • A lehívott adat neve és URL-je
  • A weboldal, amelyről a belépés történt
  • A használt böngésző és esetleg az Ön végberendezésének operációs rendszere

Ezeket az adatokat a rendszer az automatikus törlésig, vagyis 4 hónapig tárolja.

A feldolgozás a következő célokat szolgálja:

A felhasználó IP-címének ideiglenes tárolása rendszerünkben azért szükséges, hogy lehetővé váljon a weboldal továbbítása a felhasználó számítógépére. Az említett adatok fontos információval szolgálnak a weboldal optimalizálásához. A felmerülő hibák hatékonyabban kezelhetőek, és fokozni lehet a felhasználóbarát tulajdonságokat. Ezek az adatok rendszereink biztonságának védelmét is szolgálják (pl. támadások felismerése). Marketingcélokat szolgáló kiértékeléseket nem végzünk.

Az adatfeldolgozás jogalapja az adatvédelemről szóló törvény (GDPR) 6. cikk 1. bekezdésének 1f pontja. Jogos érdekünk a fenti célok megvalósítása.

Annak érdekében, hogy weboldalunkon tett látogatása a lehető legkellemesebb legyen, host-szolgáltatónk tartalomszolgáltatási hálózatát használjuk. A tartalomszolgáltató hálózat (CDN) szerverek elosztott hálózata, amellyel statikus webtartalmat (képeket, JavaScript, CSS fájlokat) lehet hatékonyan továbbítani a felhasználók felé, és lehet a lehető leggyorsabban elérhetővé tenni a régió számára a betöltési idő minimalizálása érdekében. Az adatfeldolgozás jogalapja az adatvédelemről szóló törvény (GDPR) 6. cikk 1. bekezdésének 1f pontja. Jogos érdekünk a fenti célok megvalósítása.

Sütik és hozzájárulás

Weboldalainkon sütiket helyezünk el. Ezek apró szövegfájlok, amelyeket az Ön készüléke automatikusan eltárol amikor meglátogatja weboldalunkat. A sütik használata egyrészt arra szolgál, hogy weboldalunk használatát a lehető legkellemesebbé tegye, másrészt pedig arra, hogy weboldalunk felhasználóbarát tulajdonságait optimalizálja.

Amikor megnyit egy oldal, egy süti bannerrel arra kérjük Önt, hogy fogadja el a funkcionális és statisztikai célokat szolgáló sütiket. A funkcionális sütikre a weboldal alapvető funkcióinak biztosításához van szükség. Amennyiben Ön nem fogadja el ezeket, az a weboldal működésének korlátozását eredményezheti. Önnek jogában áll bármikor visszavonni beleegyezését. Ezeket a sütiket Ön a böngészőjében található beállítások opcióival bármikor törölheti.

A következő sütiket állítottuk be:

NévHostCélA tárolás időtartama
JSESSIONIDwww.go-maut.at A munkamenet végéig
ce-cookiewww.go-maut.at 10 év

Adatok elemzése / Matomo

A weboldalunk a „Matomo“ nyílt forráskódú szoftvert használja  (https://matomo.org/) webelemző eszközként. Ezzel lehetővé válik számunkra a weboldal használatának elemzése. Az elemzés célja az weboldal fejlesztése azáltal, hogy többek közt a weboldal navigációs problémáit feltárjuk, valamint funkciókat ás ajánlatokat az Ön igényeire szabjuk.

A Matomo az alább felsorolt sütiket hozza létre. A sütik révén gyűjtött adatok azonnal automatikusan névtelenítésre kerülnek az IP-cím lerövidítésével, így az Ön végberendezésére ill. az Ön személyére történő visszakövetkeztetés kizárt.

Ezen kívül az adatok kizárólag a mi szerverünkön tároljuk, és más szerverekre ill. külső személyek számára azokat nem továbbítjuk. Adatainak azonnali névtelenítésével történő gyűjtés a weboldal működéséhez feltétlenül szükséges.

Live-Chat-Software Userlike

Weboldalunkon a Userlike élő chat-szoftvert használjuk (https://www.userlike.com/en/). Ennek üzemeltetője a Userlike UG, Probsteigasse 44-46, 50670 Köln, Németország. Az élő chatet használhatja kapcsolatfelvételi kérdőívként is, és közel valós időben tud csevegni munkatársainkkal.

A chat indításánál a következő személyes adatok esedékesek:

  • A lehívás dátuma és időpontja
  • Böngészőtípus/-verzió
  • IP-cím
  • Használt operációs rendszer
  • A korábban meglátogatott weboldalak URL-je
  • A küldött adatok mennyisége
  • Keresztnév, vezetéknév
  • E-mail cím

A munkatársunkkal folytatott beszélgetés menetétől függően további személyes adatok merülhetnek fel a csevegés során, amelyeket Ön ad meg. Az adatokat kizárólag az Európai Unióban dolgozzák fel és tárolják. Az ehhez szükséges szkript az Amazon S3 Cloudon (Frankfurt) keresztül kerül betöltésre. Néhány médiafájl az Amazon Cloudfronton keresztül van integrálva.

Ehhez a következő sütik vannak beállítva:

NÉVHOSTCÉLA TÁROLÁS IDŐTARTAMA
uslk_swww.go-maut.atEz a süti információkat tartalmaz az állandó állapotról, a gép állapotáról, a munkamenet azonosítójáról és a chat statisztikáról.A munkamenet végéig
uslk_ewww.go-maut.atEz a süti végfelhasználóval kapcsolatos információkat tárolja. Ide tartozhat a név, e-mail cím, felhasználói azonosító és a látogatások száma.1 év

Az adatfeldolgozás és adat továbbítás jogalapja az adatvédelemről szóló törvény (GDPR) 6. cikk 1. bekezdésének 1a pontja szerinti beleegyezés. Ez még a sütik beállítása és IP-címének továbbítása előtt begyűjtésre kerül. A feldolgozás arra szolgál, hogy még jobb szolgáltatást és támogatást kínáljunk ügyfeleink számára.

A chat-funkció valós időben lehetővé teszi az ASFINAG munkatársakkal folytatott beszélgetést, így hozzájárul az ügyfelek elégedettségéhez. Önnek jogában áll bármikor visszavonni beleegyezését. Ezeket a sütiket Ön a böngészőjében található beállítások opcióival bármikor törölheti. Ez a visszavonásig nem érinti az adatfeldolgozás jogszerűségét.

Chatbot

A weboldalon található infomációk könnyebb megtalálása érdekében egy úgynevezett chatbot került bevezetésre. A chatbot gyors választ tud adni a weboldal látogatóinak kérdéseire vagy a látogatót a megfelelő ügyfélkapcsolati munkatárshoz irányítja.

Ha a chatbot használata személyes adatok megadása nélkül nem lehetséges, akkor a személyes adatok (mint pl. név, gépkocsi rendszáma) megadása mindig önként történik.

Az adatfeldolgozás jogi alapjai

A személyes adatok feldolgozásának jogi alapja a weboldal látogatóival kötött díjtalan szolgáltatási szerződés az Art 6 Abs 1 lit b DSGVO alapján.

Chatbot

A chatbot az ASFINAG weboldalán használható.

A chatbot egy dialógus rendszer, amely a kérdéseit rutinok és szabályok alkalmazásával válaszolja meg. Amennyiben a chatbot nem tudna megfelelő választ adni kérdésére, továbbítja azt egy ügyfélkapcsolati munkatársnak. Ennek jogi alapját egy díjtalan szolgáltatási szerződés képezi. A chat lefolyása mentésre kerül, ez az Ön által megadott adatokat, valamint egy a chat azonosítására szolgáló névtelenített ID-t jelenti. Ezek az adatok 90 nap után törlésre kerülnek.

Hogy megfelelően magas használati minőséget, biztonságot és elérhetőséget tudjon biztosítani, az ASFINAG a következő megbízásfeldolgozókat veszi igénybe:

Cég: IBM
Cím: Obere Donaustraße 95, 1020 Wien, AUSZTRIA
Megbízásfeldolgozói kategória: Software as a Service

Információ az érintett jogról

A DSG2000 („Adatvédelmi” törvény 2000) jogállása szerint az érintetteknek joga van tájékoztatást, helyesbítést vagy törlést ill. fellebezést kérelmezni. 2018.05.25. óta az akkortól hatályos Adatvédelmi alaprendelet szerint az érintetteknek következő jogai érvényesek:

Tájékoztatási jog

Mindenkinek, aki érintett az adatfeldolgozásban, joga van az ASFINAG-tól egy igazolást kérni, hogy őt érintő személyes adatok feldolgozásra kerülnek-e; ha igen, akkor az érintettnek joga van ezen személyes adatokról való információ kiszolgáltattatására (a személyes adatok másolata, amelyek tárgyai a feldolgozásnak), valamint a következő információk kiszolgáltattatására:

  • a feldolgozás indoka;
  • azon személyes adatok kategóriája, amelyek feldolgozásra kerülnek;
  • az átvevő vagy az átvevő kategóriája, akik előtt a személyes adatok feltárásra kerültek vagy majd kerülnek, különösképpen harmadik országbeli átvevő esetén vagy nemzetközi szervezeteknél;
  • ha lehetséges, akkor a személyes adatok tárolásának tervezett időtartama vagy, ha ez nem lehetséges, akkor az időtartam meghatározásának kritériumai;
  • az őt illető személyes adatok helyesbítéséhez vagy törléséhez való jog megléte vagy a feldolgozás korlátozása a felelős által vagy az ezen feldolgozás elleni fellebezési jog alapján;
  • fennálló panaszjog egy ellenőrző szervnél;
  • ha a személyes adatok nem az érintett személytől kerülnek beszerzésre, minden rendelkezésre álló információ az adatok származásáról;
  • egy automatizált döntéshozatal megléte (vagy meg nem léte) beleértve a profilalkotást.

Az ASFINAG rendelkezésre bocsátja a személyes adatok másolatát, amelyek a feldolgozás tárgyát képezik. Minden további másolatotért, melyet az érintett személy kérvényez, az ASFINAG megfelelően kiszabott díjat kérhet adminisztrációs költség gyanánt. Amennyiben az érintett elektronikus úton kérvényez, úgy az információk egy ismert elektronikus formátumban kerülnek rendelkezésre bocsátásra, amennyiben az érintett ezt nem tünteti fel másképp.

Helyesbítési és törlési jog

Az érintett személynek joga van az ASFINAG-tól az őt illető helytelen adatok azonnali helyreigazítását kérni. A feldolgozás célját figyelembe véve az érintett személynek joga van a hiányos adatok kiegészítését – akár egy kiegészítő magyarázat segítségével – kérni.

Továbbá az érintett személynek joga van az ASFINAG-tól kérni, hogy az érintett személyes adatok azonnal törlésre kerüljenek, valamint az ASFINAG köteles a személyes adatokat törölni, amennyiben a következő okok egyike fennáll:

  • A személyes adatokra, abból a célból, amely miatt begyűjtötték vagy más módon feldolgozták őket, nincs már szükség.
  • Az érintett személy visszavonja a beleegyezését, amelyre a feldolgozás ténye épül, és más jogalap, amelyre a feldolgozás alapulhatna, nem áll fenn.
  • Az érintett személy fellebezést nyújt be a feldolgozás ellen (lásd alább).
  • A személyes adatok jogtalanul kerültek feldolgozásra.
  • A személyes adatok törlése az ASFINAG egy jogi kötelezettségének teljesítése végett szükséges.
  • A személyes adatok az információs társadalom (gyermek beleegyezése) által felkínált szolgáltatásokra vonatkozóan kerültek begyűjtésre.

Törléshez való jog kiváltképpen akkor nem áll fenn, ha a feldolgozás az ASFINAG egy jogi kötelezettségének teljesítése okán vagy egy közérdeket szolgáló feladat teljesítése okán vagy a közhatalom gyakorlása során, amely az ASFINAG-ra lett átruházva, szükséges, és/vagy törvényes jogainak érvényesítése, gyakorlása vagy megvédése okán szükséges.

A feldolgozás korlátozásához való jog

Az érintett személynek joga van az ASFINAG-tól a feldolgozás korlátozását kérni, amennyiben a következő feltételek egyike fennáll:

  • ha az érintett személy kétségbe vonja a személyes adatok helyességét, méghozzá annyi ideig, hogy az ASFINAG-nak módja legyen a személyes adatok helyességét ellenőrizni,
  • a feldolgozás jogtalan, és az érintett személy a személyes adatok törlését visszautasítja, és helyette a személyes adatok használatának korlátozását kéri;
  • az ASFINAG a személyes adatokra a feldolgozás céljából már nem tart igényt, az érintett személy viszont igényt tart rájuk törvényes jogainak érvényesítése, gyakorlása vagy megvédése okán, vagy
  • az érintett személy fellebbezést nyújtott be a feldolgozás ellen, amíg nem egyértelmű, hogy az ASFINAG jogos okai túltesznek-e az érintett személyén.

Amennyiben a feldolgozás korlátozásra került, úgy azok a személyes adatok – mentésüktől eltekintve – csak az érintett személy beleegyezésével vagy egy másik természetes vagy jogi személy jogainak védelme vagy törvényes jogainak érvényesítése, gyakorlása vagy megvédése okán vagy egy fontos uniós vagy egy tagállamot érintő közérdek okán dolgozhatók fel.

Az érintett személy, aki a feldolgozás korlátozását kieszközölte, értesítést kap az ASFINAG-tól, mielőtt megszünne a korlátozás.

Adat átruházási jog

Az érintett személynek joga van, az őt illető személyes adatokat, melyeket az ASFINAG-nak (önkéntes kiegészítő szolgáltatások keretében) rendelkezésre bocsátott, egy struktúrált, ismert és gépen olvasható formátumban megkapni, valamint joga van ezeket az adatokat egy másik felelősnek átadni. Àtruházási jogának gyakorlása során joga van az érintett személynek kieszközölni, hogy a személyes adatokat egyik felelőstől a másikhoz közvetlenül eljuttassák, amennyiben ez technikailag lehetséges.

Fellebbezési jog

Az érintett személynek joga van, azon okokból kifolyólag, melyek különleges helyzetéből adódnak, bármikor az őt illető személyes adatok feldolgozása ellen, amelyek olyan feladatok elvégzéséhez szükségesek, melyek a közérdeket szolgálják vagy az ASFINAG-ra átruházott közhatalom gyakorlása során kerültek begyűjtésre, vagy az ASFINAG vagy egy harmadik fél jogos érdekeinek megtartása miatt szükségesek, fellebbezést benyújtani. Az ASFINAG nem dolgozza fel ezután ezeket a személyes adatokat, hacsak nem tud a feldolgozásra meggyőző okokat felhozni, amelyek az érintett személy érdekein, jogain és szabadságán is túltesznek, vagy ha a feldolgozás törvényes jog érvényesítését, gyakorlását vagy megvédését szolgálja.

Ha a személyes adatok azért kerülnek feldolgozásra, hogy közvetlen reklámra használják őket, akkor az érintett személynek joga van bármikor fellebbezést benyújtani az ilyen reklám okán begyűjtött őt érintő személyes adatok feldolgozása ellen. Ha az érintett személy a közvetlen reklámra való adatfelhasználás ellen fellebbezést nyújt be, akkortól ilyen célra ezen adatok nem használhatók fel.

Panasztételhez való jog az ellenőrző hatóságnál

Minden érintett személynek joga van egyéb közigazgatási vagy igazságügyi jogorvoslat sérelme nélkül panaszt tenni az illetékes ellenőrző szervnél, kiváltképpen abban a tagországban ahol tartózkodik, ahol dolgozik vagy ahol a feltételezett sérelem történt, ha az érintett személy azt feltételezi, hogy az őt illető személyes adatok feldolgozása a következő törvényi előírások ellen vét – lásd https://www.dsb.gv.at/rechte-der-betroffenen.